Notifications
Clear all

[Zatvoren] Smanjivanje slike

malixx
(@malixx)
Reputable Member

Evo za one koji ne znaju smanjiti sliku, i kojima je dosta moderatorskih upozorenja na forumu jer im moderator ukloni tag, a pitate se zašto? zato jer je slika preteška za forum, i za bilo što drugo.
Npr. na MSN-u vam za skidanje jedne slike od 5MB treba oko pola sata čekanja, a kad bi slika bila od 10KB, skinula bi se za par sekunda. To vam mnogo uštedi vremena. A osim tog, kao što neki misle, ako joj smanjite veličinu iz MB u KB, slika se neće smanjiti na dimenzijama ! već samo njezina veličina.

Evo za primjer ću uzet jednu ogromnu sliku koju ste skinuli npr. direktno iz svojeg fotoaparata i ima 2.04 MB.

1)
Sada ju otvorite PINT programom, zašto kažem baš njega, zato jer ga imaju svi windowsi i najbrži je za korištenje, a njega ćete pronaći kod windows XP u Start->All programs->Accessories->Paint. Kad ste ga našli otvorite paint. Idite u njemu na File->Open.., u „Look in:“ pronađite svoju sliku, kliknite na nju i zatim sa desne strane na Open.

2)
Kada ste ju otvorili, sada ćete ju spremiti sličnim postupkom. Idete na File->Save As... u desnom prozorčiću u „Save in:“ odaberete datoteku u koju želite spremit sliku, zatim u file nam promijenite ime toj slici, npr: smanjena_slika, i ono glavno nemojte zaboravit nikad „Save as type:“ odaberete „JPEG“, i kliknite na Save s desne strane.

I sada je slika samo 491 KB, dok su dimenzije slike ostale netaknute.

Postupak je završen.
Osim ako vam je još 491 KB puno (to može biti nekad i 1MB), onda ovaj puta možete smanjiti malo dimenzije slike, recimo do onih koje vidite na svojem ekranu, a to je kod mene 1024x758 px, jer kao što vidite na slici iznad (obojeno zelenom bojom) dimenzije su dosta velike i detaljne.

1)
Prvo što trebate je otvoriti svoj photoshop, idite na File->Open i pronađete svoju sliku. Zatim pritisnite Open s desne strane.

2)
Zatim prvo kliknite na okvir slike (u slučaju da imate više slika), onda u izborniku na Image->Image size. U prozorčiću neka vam sve bude podešeno kao kod mene, upišete npr. veličinu svojeg ekrana u pixelima, to je kod mene Width: 1024, Height: 768, i sa desne strane kliknete na OK.

Sada ste smanjili dimenzije slike. Za kraj još idite na File->Save kako bi se spremila veličina slike (odnosno zamijenila sa prošlom).

I sada nam slika iznosi kao što vidite samo 175 KB, a veličine 1024x768 px.

Nadam se da je ovaj tutorijal pomogao.
Ukoliko primijetite nekakvih greški javite mi na pvt.

RsDany

Topic starter Objavljeno : 24 srpnja, 2011 20:11