Notifications
Clear all

[Zatvoren] Postavljanje tracnica na kolodvor

RSV
 RSV
(@rsvlado)
Član Admin

Tutorial vrijedi za RailWorks, a mislim da je uz male varijacije upotrebljiv i u Rail Simulatoru

Zasto baš na kolodvor? Zato što često može biti konfuzno zbog puno kolosijeka. Mislim da je svatko od vas već pokušao i uspio staviti nekoliko desetaka metara tračnica za otvorenu prugu. Ovdje ću vam pokazati kako je to zapravo lako i sa puno kolosijeka i skretnica. Za primjer ću uzeti 5 kolosijeka.

Na slici ispod je označeno sve ono što će se koristiti u ovom tutorialu:
- Linear Object Tools
- Weld
- Track Rule (Current)
- Tracks
- Line Type
- No. of Tracks
- Snap To Track
- Manual Junctions

Prije samog početka jedna mala napomena: Ako bilo koja akcija ne uspijeva sa lijevim klikom miša, a trebala bi, ili vam se nešto "uhvati" za strelicu miša, onda samo kliknite desnom tipkom negdje u prazno pa pokušajte ponovno.

Također sam probao ovo izvesti u Rail Simulatoru ali ne ide. Ne može smotati tračnicu na malom radijusu. Za Rail Simulator bi bilo potrebno povećati razmak između kolosijeka. Vjerojatno bi tako radilo i u njemu

Snap To Track ostavite neoznačeno kako biste mogli tračnice povući ravno (kada linije postanu zute tada su pravocrtne), a u polje No. of Tracks upišite broj 10. Gore sam napisao da ću praviti 5 kolosijeka ali trebam ih 10 jer ću svaki drugi obrisati. Žute kocke sa strelicama (njih 10 u ovom slučaju) pokazuju smjer u kojem ćete vuči tračnice. Držanje lijeve tipke miša pritisnutom i pomicanjem lijevo/desno smjer će se mijenjati. Kada ste zadovoljni, otpustite tipku miša i gurajte ga da biste postavili tračnice. Zadana dužina je 500 metara u jednom potezu, a vi možete po potrebi i kraće.

Kada ste zadovoljni dužinom, jos jednom kliknite lijevom tipkom i tračnice će se pojaviti:

Na slici ispod je obrisan svaki drugi kolosijek. Brišete ga tako da ga označite mišem i pritisnete tipku Delete. U polje No. of Tracks sada upišite broj 1 jer nam sada treba samo jedan kolosijek. Ponovno kliknite na Track i položite tračnicu poprijeko kao što je prikazano ispod:

Sada ćemo sve to spojiti kako bismo dobili ispravne skretnice. Sada označite Snap To Track i kliknite na jednu od tračnica (Track). Sada će vam se desno pojaviti prozor gdje kliknite na tračnicu s upitnikom (Line Type) izaberite Yard. To će vam dozvoliti da radijus povlačenja tračnice bude mali jer ih inače nećete moći spojiti zbog prevelike blizine.

Idemo sada napraviti prvu skretnicu. Ikonicom Manual Junctions određujemo hoće li skretnica biti ručna ili automatska. Označeno znači da će biti ručna. I naravno ponovno morate kliknuti na Track zbog odabira tračnice. Marker (žuta kocka sa strelicom) sada postavite na mjesto kao na slici i kliknite lijevom tipkom miša te sada bijeli okvir koji se pojavio blago usmjerite naprijed i lijevo. Vidjet ćete kako radi Snap To Track opcija. Kada tračnica sa kojom se želite povezati dobije crveni okvir tada ponovno kliknite lijevim klikom i tračnice će se spojiti.

Isti postupak ponovite za sve kolosijeke kao na slikama ispod. Marker sada postavljate na poprečnu tračnicu i otprilike na sredinu između kolosijeka. Okvir sada vučete u desno.

Kada ste to napravili sada možete obrisati sve što strši i što vam ne treba. Kliknite na svaki produžetak koji je višak i tipka Delete.

Kao što sada možete vidjeti, nakon brisanja viška tračnica, na pojedinim mjestima su se pojavili bikovi. Da biste ih maknuli trebate kliknuti na ikonicu Weld. Nakon klika će se iznad spojnih mjesta pojaviti sive kocke. Sada morate lijevim klikom kliknuti na svaku od njih. To će ukloniti bikove. Lijevim klikom označite mehanizam skretnice ako ga želite pomaknuti na prikladnije mjesto. Klikom na njega će vam se pojaviti tzv. gizmo i povlačeći ga za jednu od strelica koje pokazuju smjer pomaknite ga gdje želite.

Jos smo u World Editoru i to sada izgleda ovako:

Kliknite na trokut dole desno, snimite sve klikom na OK....

I evo ovako izgleda uredno složen kolodvor sa 5 kolosijeka:

Po potrebi, ako ne želite da vam ovo budu slijepi kolosijeci, isti postupak ponovite na drugoj strani.

I na kraju, za bolje razumijevanje, nadam se da će ovaj video jos pojasniti i olaksati stvar:

Ukoliko u tutorijalu primijetite bilo kakvu grešku, obavijestite me na PP.

Tutorial by RSvlado

Topic starter Objavljeno : 28 lipnja, 2009 04:41