Nekoliko mojih raču...
 
Notifications
Clear all

[Istakni] Nekoliko mojih računa je kompromitirano!

2 Objave
1 Korisnici
0 Likes
121 Pogledi
Objave: 1419
 RSV
Admin Registered
Topic starter
(@rsvlado)
Noble Member
Član: prije 14 godina

Ne znam ni kako da počnem, koliko sam bijesan ? ? Prvo je počelo 28.11. kada nisam mogao pristupiti svojem Messengeru. Pošto je to Facebookov servis tražilo me ponovno logiranje preko njega. Iskočio mi je prozor da mi je račun zaključan. Ponuđeni su mi koraci za rješavanje problema. U jednoj od faza mi je prikazan sadržaj mojih zadnjih aktivnosti. Pošto nisam našao ništa sumnjivo uspio sam otključati račun. Odmah sam promijenio lozinku.
Međutim, 01.12. ponovno dobijem poruku da mi je račun zaključan. Ponovim postupak kao i ranije i ponovno promijenim lozinku. Da bi na kraju kulminiralo suspenzijom računa. Pretpostavljam da je netko tamo taj puta zaista švrljao i postavio nešto mimo mojeg znanja. Npr. kao na Discordu (donji dio slike) gdje su svi serveri gdje sam prijavljen dobili link na nešto očito maliciozno.
Također, jučer mi na mobitel dolazi poruka sa četveroznamenkastim brojem koji se generira tzv. dvostrukom autentifikacijom. Bilo mi je čudno jer se ja uopće nisam pokušavao spajati na svoj Steam račun. Međutim, još uvijek sam bio zbunjen jer nisam znao što se događa. Očito je bio pokušaj napada i tamo.
U razgovoru sa sinom on mi je to otprilike objasnio ovako:
"Dobar znak je što možeš pristupit Discordu, to je vjerojatno ostalo onda na automatiziranoj razini. Zato je najbolje promjeniti sve lozinke što prije. Nije se netko ručno ulogirao pa bio pametan odmah ti promjenit lozinku nego je doslovno to vjerojatno radila glupa skripta. Tako ti je bilo i sa Facebookom i Steamom i zapravo je sreća u nesreći što je moguće da se samo robot pokušao ulogirat puno puta, a nije prošao drugi korak autentifikacije. Na discordu pretpostavljam nisi imao 2 steps authentication?"
Nisam i to je moj propust jer ta mogućnost postoji. Tamo sam se onda logirao ponovno, promijenio lozinku i sada omogućio dvostruku autentifikaciju. Za Facebook zapravo, dok ovo pišem, ne znam jel uopće postoji dvostruka autentifikacija, ali sad zapravo nije ni bitno jer mi je Facebook trajno suspendiran. Otišlo je 11 godina mojih Facebook aktivnosti ? 
Također sam saznao da je prije par dana hakiran servis za pamćenje lozinki LastPass. Njega sam koristio ali oni kažu (a što bi drugo rekli) da podaci njihovih korisnika nisu ugroženi. Možda su u pravu i možda su mi ukradene lozinke na neki drugi način, ali ja to ne znam ? 

Molim sve koji su na neki način sa mnom povezani preko društvenih mreža i koji vide moje aktivnosti po raznoraznim forumima da me obavijeste ako vide sumnjive aktivnosti koje se po logici stvari nikako ne mogu povezati sa mnom. Mnogi od vas me poznaju i kroz desetljeće i više aktivnosti već otprilike poznaju moj karakter, odnosno kako dišem, pa mislim da to ne bi bilo teško.

1 Reply
Objave: 1419
 RSV
Admin Registered
Topic starter
(@rsvlado)
Noble Member
Član: prije 14 godina

Za razliku od ranijeg posta ovoga puta mi račun nije hakiran. Stavit ću screenshot ovdje da vidite kako ide pokušaj zastrašivanja i na osnovu toga žele iskamčiti novac. Ako dobijete nešto slično, samo ignorirajte. Rade po principu eci-peci-pec, pa ako se netko ulovi... Ni slučajno ne uplaćujte novac! Ako sumnjate, barem po jednoj stvari ćete znati da je ovo neutemeljeno. Naime, ja već 10 godina uopće nemam web kameru.

1687977836-Screenshot-2023-06-28-at-20-07-49-Spam-Vas-racun-je-hakiran-Vasi-su-podaci-ukradeni-Saznajte-kako-vratiti-pristup-vladoakmacicgmailcom-Gmail.png
Odgovori