Notifications
Clear all

[Zatvoren] Zvučna kartica sa podrškom za EAX - Isplati li se?

RSV
 RSV
(@rsvlado)
Član Admin

Ne, ne postavljam sam sebi pitanje nego sam samo tako nazvao temu.
Ima tome već 6 ili 7 godina kada sam kupio Creative Labs SB Audigy LS zvučnu karticu.

Trebala mi je za analognu obradu zvuka, uglavnom za većinu stvari koje se pod time podrazumijevaju. Nikada nisam isprobao opciju EAX u igrama. Valjda što ne igram video igre (za "zločeste" koji su već mislili nešto reći, simulatori nisu igre ). Prošli tjedan mi se upalila lampica i počeo sam razmišljati da stavim svoju prastaru Audigy zvučnu karticu u relativno novo računalo na kojem mi je instaliran RW. Moram priznati, bio sam u zabludi mislivši kako samo ekstra skupa X-Fi kartica (vidjeli ste logo u RW-u) može dati neznatno bolji, ali ipak bolji, zvuk u RW-u. Smatrao sam da cijena od nekih 1.500,00kn ne opravdava taj mali napredak. No, čitavši po forumima, ljudi zapravo imaju stalno nekih problema sa pravom X-Fi karticom.

No, vratit ću se na puno jeftinija rješenja. Dakle, mislim da se još može u prodaji naći zvučna kartica sa podrškom za EAX 4 na kojem se zasniva zvuk RW-a. Nije mi poznat neki drugi proizvođač koji ima podršku za EAX osim Creative Labs-a. Valjda što je to isključivo njihov patent i nedaju licencu nikom drugom (ispravite me ako griješim).
E sad, ima tu još štoseva. Službeno samo "punokrvna" obična Audigy (u imenu nema nikavih dodatnih oznaka u vidu slova SE, LS, Value itd.) podržava hardverski EAX, a sve ostale imaju to riješeno softverski. Švrljao sam malo po netu i naišao na opcije koje navodno i od ovih jeftinijih softverskih kartica mogu napraviti da rade sa EAX-om harverski. No, dok to ne otkrijem(o) neka bude ovako kako je. EAX radi samo na windows Vista i 7. Na windows XP ne radi ni pod razno. To je zbog toga što vam je za taj efekt potreban program koji se zove Alchemy i pisan je samo za Vistu i 7.

Na sljedećem videu pogledajte isplati li se još malo uložiti u unapređenje zvuka ili ne.

http://www.youtube.com/v/loOUly3mzkM

EDIT: Na slici ispod se može vidjeti kada je RW prihvatio EAX. Da biste dobili ovaj prikaz napravite sljedeće: Na kraticu RW-a kliknite desnim i pod properties=>Target dodajte na kraju teksta -EnableSoundDebugDialogs pa će vam tada linija izgledati nešto kao "C:Program FilesSteamSteam.exe" -EnableSoundDebugDialogs Pokrenite RW u windows modu i u dodatnom dijaloškom okviru koji će se pojaviti kliknite na Info

Topic starter Objavljeno : 19 rujna, 2010 15:48
V200
 V200
(@v200)
Estimable Member

Nisam znao za ovu foru, napokon sam mogao provjeriti dali sam alchemy dobro podesio jer to nekad zna biti problematicno kod steam aplikacija. Ali meni nije radilo kad sam stavio -EnableSoundDebugDialogs u shortcut nego sam morao u steamu dodat pod opcije pokretanja railworksa. Kod mene se dialog box razlikuje od tvog po tome da kod mene pise currently running in HW, vjerojatno zbog toga sto imam X-Fi a tvoja kartica EAX podrzava preko softwarea kao sto si napisao. E sad, dali se isplati uzeti karticu sa eax podrskom ovisi o vise faktora. Samo za railworks mislim da ne ako je vise od 200kn jer se efekti odnose na eax 2.0 a to podrzavaju sve zvucne pa cak i one onboard. Iako izgleda da igra podrzava eax 4.0, jedini efekt koji mogu cut a da nije klasicni reverb iz 2.0 je onaj prijelaz kod ulaza i izlaza iz tunela (u videu se nazalost ne cuje jer se ne koristi sirena na samom ulazu ili izlazu). To je dodano u eax 3.0. Dopplerov efekt ne ovisi o eaxu i mislim da se ne razlikuje u sw i hw modu.

Dakle ostaje samo razlog kupnje ako se igra vise igrica a ne samo RW i to ne zbog EAX-a, jer je EAX je u meduvremenu zastario i neka software-ska rjesenja su cak bolja. Problem je sto industrija nije prihvatila openAL nakon sto je DirectSound 3D izbacen iz Viste i Win7 i u zadnjih par godina mi nije poznat niti jedan blockbuster sa EAX podrskom. Vjerojatno creative nije dovoljno nudio novaca ili im je podrska prema developerima jednaka onoj sa driverima. X-Fi ima samo smisla ako igra podrzava hw ubrzanje zvuka (neovisno dali sa ili bez EAX-om) ili ako se igra puno preko slusalica jer jos nije izaslo bolje rjesenje od creative-og cmss-3d sistema.

Jednu prednost X-Fi ipak i ima kod RW-a, broj zvukova se krece oko 14-20, ako prebacim na vanjski pogled skoci na 30-40 sto nije niti priblizno od mogucih 128 ali kad sam naletio blizu mosta na jos jedan vlak iz suprotnog smjera, brojka se kretala oko 80-90 a na trenutke i preko 100 zvukova. Znaci ipak je prednost imati X-Fi naravno u kombinaciji sa kvalitetnijim zvucnicima samo svatko mora za sebe odluciti dali mu je ta investicija isplativa.

EDIT: zahvaljujem se na dobrodoslici iz drugog posta 😀

Objavljeno : 27 lipnja, 2011 02:11
RSV
 RSV
(@rsvlado)
Član Admin

Bio sam posudio od prijatelja X-Fi karticu ali nisam primijetio neka poboljšanja u odnosu na ovu moju staru Audigy iako zvuk imam preko Hi-Fi linije (sa komponentama) ili elektrostatskih Stax slušalica. Možda samo nisam došao do situacije gdje bih to mogao primijetiti. U svakom slučaju X-Fi je zaista preskupa za naše prilike.

Topic starter Objavljeno : 27 lipnja, 2011 02:49