Notifications
Clear all

[Zatvoren] Farbani vagoni (repaint) za drzave bivse YU

Tarik Pašić
(@tarik)
Trusted Member

Posto se u zadnje vrijeme radi dosta oko repaint, nasao sam prije par mjeseci nekoliko vagona za TS koje mozda nebih bilo lose pretvoriti u HZ, ZS, ZFBH, ZRS itd. za Train Simulator ako neko od vas zna kako da to dobro uradi. Rumuni su vec odavno specijalisti po tom pitanju kao sto se moze viditi na njihovu web stranicu : https://train-sim.ro/ts2015-vagoane-de-calatori. Takoder VirtualRailroads (vR) ima ovaj model : http://www.virtual-railroads.de/wagons/passenger-carriages/dr-schnellzugwg-typyb.html

Radi se uglavnom o Y/B70 vagonima, znam da se oni koriste u Srbiji i u Bosni vec nekoliko decenija a inace su se koristili u Njemackoj prije tridesetak godina. Vlado vec zna za ovu ideju pa me zanima sta vi misle.

Topic starter Objavljeno : 27 prosinca, 2018 21:37
RSV
 RSV
(@rsvlado)
Član Admin

Pročitao sam tamo na njemačkoj stranici da za repainte moraš kontaktirati njih. Koliko sam shvatio čak ne možeš ni kupit vagon pa ga repaintat. Za pravila kod Rumunja ne znam. I da, ja sam ovdje na forumu napravio tutorijal za repaint ali je malo zastario.

Objavljeno : 28 prosinca, 2018 22:48
Tarik Pašić
(@tarik)
Trusted Member

Nemam nista protiv da kontaktiram Rumune ili Nijemce pa da ih pitam dali se mogu repaintovati njihovi vagoni. Ne kazem medutim da bih ja to radio, ne posjedujem znanje niti imam vremena za to ali ako se budu radili i budu donacije ili payware, rado cu platiti. Kako uopste ti nades recimo repaint za onu ASEA 1142? Imali neka web stranica za to?

Topic starter Objavljeno : 28 prosinca, 2018 23:08
RSV
 RSV
(@rsvlado)
Član Admin

Onaj tko misli repaintat prvo mora kupit vagon i onda zatražiti od njih dozvolu za repaint. Oni bi onda to objavili. To govorim za Njemce.
Ovo drugo te ne razumijem što si htio reći. Asea nije 1142 nego 1141 pa ne znam misliš li na Brenu 1142 ili Aseu 1141. Ne razumijem ni pitanje: "Kako uopste ti nades recimo repaint..." Možeš li ga preformulirati?

Objavljeno : 29 prosinca, 2018 03:06
Tarik Pašić
(@tarik)
Trusted Member

Sto se tice Nijemaca, ja imam skori svaki njihov putnicki vagon tako da bi samo trebala dozvola onda. E sad ne znam dali neko drugi ko hoce da to uradi preko mene treba isto pitati za dozvolu ukoliko on nema te vagone.

Mislio sam na Aseu 1141, pardon. Nije mi jasno kako neko ko hoce da uradi repaint jednog postojeceg modela uopste nade potrebne podatke za to. Jeli preko slika negdje na internetu ili kako?

Topic starter Objavljeno : 29 prosinca, 2018 09:36
RSV
 RSV
(@rsvlado)
Član Admin

...Nije mi jasno kako neko ko hoce da uradi repaint jednog postojeceg modela uopste nade potrebne podatke za to. Jeli preko slika negdje na internetu ili kako?

Pa sa slika naravno ali samo kao zgled. Domaće repainte u Trainzu ili MSTS-u možeš vidjeti kao fotografije naljepljene na model. Tu zaboravi na dinamičku rasvjetu i sjene ali i na točnost tamo gdje su spojevi UV mreže. U novijem Trainzu, u RW-u, a pogotovo u TSW-u, zbog postojanja puno više shadera, osnovne teksture ili repaint ne možeš raditi tako da samo nalijepiš dio fotke nego ih moraš raditi potpuno softverski. To je cijela filozofija ali i moraš imati malo više vještina za to. Navodno će za TSW biti ponuđen i alat za repaint ali otom potom jer još nemamo pojma kada će izaći editor. Kakogod ali teksture možeš raditi na 2 osnovna načina:
1. Radiš ih u nekom programu za obradu fotografije ili
2. Radiš ih direktno u programu u kojem si radio 3D model.

E sad, repaint je malo teže raditi jer su inače višeslojni izvornici nedostupni. Obično na raspolaganju (ako je uspiješ izvadit iz gotovog modela) imaš samo već zapečenu teksturu koja još uz to ima i AO (ambient occlusion). Tu zaista trebaš vještine kako zamijeniti ili nacrtati novi sloj boje ispod zapečenog AO. Meni za moje modele nije problem jer teksture imam izvorno kao *.psd format sa svim slojevima. Inače taj izvornik na zahtjev pošaljem onima koji žele raditi repaint mojih, već postojećih lokomotiva. Dakle, ovi moji novi modeli za koje si ovdje negdje spomenuo da su repainti to baš i nisu jer se ne rade na isti način. Također oni zahtjevaju i neke zahvate na 3D modelu. Npr, drugačije izmodelirana postolja, reglektore, brisače, pantografe itd. Jasnije? 🙂

Objavljeno : 29 prosinca, 2018 13:43
Tarik Pašić
(@tarik)
Trusted Member

Jasno mi je najvise da nije lagan posao ocigledno, ako ista mogu pitati vR i Rumune dali smijemo koristiti te vagone za repaint pa mozda neko ovdje na forumu bude sposoban da to uradi mada vjerovatno zbog prava nece moci biti payware.

Topic starter Objavljeno : 29 prosinca, 2018 14:18
josip
(@josip)
Honorable Member

Misliš freeware. Payware je nešto što se plaća..

Objavljeno : 4 siječnja, 2019 13:16
Tarik Pašić
(@tarik)
Trusted Member

Ne, mislim zaista freeware zato sto se vec placa jedan put za te vagone. Osim ako dobijemo dozvolu od glavnog kreatora da farbani vagoni budu takoder payware ali cisto sumljam mada ako bude moguce super.

Topic starter Objavljeno : 4 siječnja, 2019 13:19
Zoka119
(@zoka119)
Eminent Member

Zahvaljujem Rumunjima što su mi dali dozvolu da radim reskine na njihovim vagonima.
Evo JŽ vagone koji sam napravio.


Objavljeno : 25 studenoga, 2019 17:33
Tarik Pašić
(@tarik)
Trusted Member

https://railstudios.com/product/zs-zpcg-eurofima-gosa-z2-bundle/

Za one koji nisu vidjeli ovo, uzivajte! 😉 Mada nisam siguran da su ovo farbani vagoni.

Topic starter Objavljeno : 30 studenoga, 2020 17:15