Notifications
Clear all

[Zatvoren] Krndija

RSV
 RSV
(@rsvlado)
Član Admin

Prošlo je nekoliko godina od kako sam izgubio 60km položenih tračnica na ovoj ruti. Prošlotjedni obilazak dijela ove trase vratio mi je entuzijazam u ovu prekrasnu rutu punu zavoja. Ne ideš baš cijeli dan pješačiti po pruzi da ti nije stalo, zar ne? Ovoga puta ću paziti na backup. Startna pozicija je kolodvor u Batrini. Čak mi je u glavi ideja da ovo, pošto je pruga preko planine koja se zove Krndija, nazovem Krndija Pass 🙂 Nisam siguran da je to ispravno, a ni kako bi se to zvalo na hrvatskom. Krndija prolaz?

Topic starter Objavljeno : 11 ožujka, 2019 22:18
Ivan Arzek
(@ivan-vt)
Trusted Member

Sretno Vlado

Objavljeno : 12 ožujka, 2019 01:19
Tarik Pašić
(@tarik)
Trusted Member

Puno srece ti zelim Vlado. Samo mi bas nije jasno kako ces praviti tu rutu ako ti je graficka karta krepala. Nema nikakve sanse da ponovo negdje, nekako nades tu staru verziju od 60 polozenih kilometara? Jer ponovo graditi bas bukvalno sve ispocetka je posao od najmanje godinu dana ako ne i vise.

Sto se tice ime rute, mozda je bolje koristiti rijec "koridor" za opis a ne "prolaz". Nekako mi to zvuci logicnije.

Objavljeno : 12 ožujka, 2019 13:37
RSV
 RSV
(@rsvlado)
Član Admin

Što se tiče grafičke, vjerojatno si previdio moj post. Znam da ne bi išlo bez nje. Zapravo bi ali uz tešku muku. Što se tiče izgubljenih tračnica, u sceni nije bilo ništa drugo. Tako da je to svakako sretna okolnost jer je šteta manja nego da sam popunio scenu i sa drugim stvarima. A što se tiče trajanja izrade bilo čega, to je relativno. To mi je najvažniji hobby pa gotovo sve slobodno vrijeme trošim u to. I uživam u tome.

Topic starter Objavljeno : 12 ožujka, 2019 19:36
Tarik Pašić
(@tarik)
Trusted Member

Hajde nek je sa srecom, dobro je da si prvi put samo stavio trake i da nije skoro nista drugo bilo. ^^

Objavljeno : 17 ožujka, 2019 22:27
Hrvoje Golubić
(@hrvoje1987)
New Member

Vlado, kao što smo razgovarali, svaka čast na ovom pothvatu. Mogu ti reći da bi prikladan prijevod za riječ "pass" bio prolaz, prijevoj ili čak klanac. Zavisno od konfiguracije terena, tako da najbolje sam procijeniš što bi najviše odgovaralo za tu rutu. Lp

Objavljeno : 28 ožujka, 2019 10:17
RSV
 RSV
(@rsvlado)
Član Admin

Hm? Malo sam prošvrljao i na netu potražio značenje nekih ovdje spomenutih hrvatskih riječi koje bi odgovarale engleskom izrazu pass.

Klanac ili kanjon je riječna dolina čija dubina premašuje polovinu raspona (raspon je udaljenost između vrhova strana). To su jako duboki dijelovi riječnih dolina, formirani u planinskim područjima. Nagib strana kanjona u cjelini dostiže 60 °. Presijeca platoe ili planinske predjele. Najkarakterističniji je za vapnenačke i bazaltne terene...

Prijevoj (također sedlo), pristupačno sniženje (uleknuće) unutar planinskoga grebena ili masiva. Često je oblikovano jakom erozijom dvaju bliskih vodenih tokova koji izviru na suprotnim planinskim padinama, ili djelovanjem ledenjaka (glacijalna erozija). U svladavanju planinskih barijera prijevoji imaju veliko prometno značenje; prijevojima ili tunelima ispod njih često vodi cesta ili željeznička pruga...

Koridor (prometni), uzak pojas definiranih granica namijenjen kretanju prometala. Pa se tako za Paneuropske prometne koridore kaže da su to dogovorom utvrđeni kao postojeći ili planirani cestovno-željeznički prometni pravci značajni u povezivanju dijelova Europe...

Nekako mi se čini da bi onda prolaz bio najprimjereniji naziv jer po ovome što sam napisao iznad, pruga preko Krndije ne odgovara niti jednom od spomenutih izraza. Čak niti na engleskom ne može biti pass.

Topic starter Objavljeno : 31 ožujka, 2019 15:36
Tarik Pašić
(@tarik)
Trusted Member

Rijec "pass" se najvise koristi na engleskom u smislu "mountain pass" dakle put kroz brda tkzv. planinski prijevoj. Nisam nikad bio u tom kraju ali koliko znam tamo svakako nema bas brda osim Krndije tako da rijec "prolaz" itekako odgovara.

Objavljeno : 31 ožujka, 2019 18:58
Zoka119
(@zoka119)
Eminent Member

Kako napreduje ruta?

Objavljeno : 10 travnja, 2019 22:00
RSV
 RSV
(@rsvlado)
Član Admin

Kad bude što zanimljivo za objavit saznat ćeš.

P.S. Ne vrijedi ti opetovano pisati jer je sa tvojim postovima sve u redu. Prva dva posta, zbog zaštite od spama, ne mogu biti objavljena dok ih administrator ili moderator ne odobri.

Topic starter Objavljeno : 10 travnja, 2019 22:55
Laurus
(@laurus)
Active Member

Sretno! 🙂

Tu sam ako treba nešto fotografija kolodvora N. K. - Batrina, bio sam više puta tamo (slikao Plavce) pa imam i nešto fotografija kolodvorske infrastrukture.

Objavljeno : 14 travnja, 2019 16:56
RSV
 RSV
(@rsvlado)
Član Admin

Tu sam ako treba nešto fotografija kolodvora N. K. - Batrina, bio sam više puta tamo (slikao Plavce) pa imam i nešto fotografija kolodvorske infrastrukture.

Pa evo, sad te pitam kako da dođem do tih fotki? 🙂

Dakle, općenito o ruti; s obzirom da su tračnice koje sam pravio za sebe bile u Source kategoriji samo kao test sada ih prebacujem tako da se mogu koristiti u ruti, a da bude smislena organizacija i hijerarhija. Na žalost, opet je kod mene problem što je puno vremena prošlo pa sam mnoge stvari zaboravio. Prebacio ih jesam ali sada se mučim kako ih dobiti na popisu u world editoru. Za sada ih tamo ne vidim iako sam ih uspješno exportirao iz blueprint editora. Tim više me čudi što ih ne vidim na popisu. Tko je radio u blueprint editoru shvatit će koliko vremena uzme traženje grešaka.

Topic starter Objavljeno : 10 svibnja, 2019 18:04
Beovoz fan
(@beovoz-fan)
Trusted Member

Da li ste kliknuli na Object set filter i u listi koja izadje na desnoj strani ekrana kliknuli na Developer ime pod kojim ste ih izvezli? Za sada mi jedino to pada na pamet. A da nije neki problem sa track-rule?

Objavljeno : 14 svibnja, 2019 18:10
RSV
 RSV
(@rsvlado)
Član Admin

@Beovoz fan Ti to pitaš o razlozima zbog kojih sam izgubio rutu? To je već prevaziđeno, odnosno prošla svršena priča. Sada je sasvim nebitno što je bilo uzrok. Kriv sam što nisam radio backup. Sada radim ponovno. Popravljam tračnice koje su mi bile u Sorce folderu koji je bio samo za testiranje. Sve sam reorganizirao ovaj zadnji vikend. Puno je bilo poveznica koje su vodile na sve strane na moje druge foldere za testiranje. Sinoć sam tek osposobio prvi set tračnica da ih mogu početi postavljati. Pošto me uvijek živciraju sitnice koje želim popraviti, a ima ih podosta, to me dosta uspori. Kakogod ali danas/večeras konačno krećem postavljati prugu 🙂

EDIT: I da, zaboravio sam reći da sam na kraju ovu rutu odlučio nazvati samo Krndija.

Topic starter Objavljeno : 14 svibnja, 2019 18:41
Beovoz fan
(@beovoz-fan)
Trusted Member

Mislio sam na prugu, ali vidim da je taj problem rešen.

Objavljeno : 15 svibnja, 2019 15:29