Notifications
Clear all

[Zatvoren] LOD (Level Of Detail)

RSV
 RSV
(@rsvlado)
Član Admin

Današnja računala su jaka i nadam se da neće biti problema pogoniti moju Aseu. No, moram spomenuti za one koji će se upustiti u modeliranje da postoji jedan trik koji se zove LOD ili punim nazivom Level Of Detail. 3D Canvas Pro kao i drugi programi koji imaju odgovarajući plugin imaju mogućnost da odredite na kojoj udaljenosti će pojedini detalji biti vidljivi. To znači ako je objekt jako daleko, sitniji dijelovi koji se ionako nebi mogli vidjeti, nestaju sa modela. Ne treba posebno spominjati koliko to znači za rasterećenje vaše VGA kartice jer ima za obrađivati manji broj poligona. Također postoji još jedan način, a to je da se na pojedinim dijelovima na određenoj udaljenosti smanjuje broj poligona što također dovodi do rasterećenja VGA kartice.

Ovo moje postolje za koje sam izgubio dosta vremena, ima dosta sitnih dijelova koji će primjenom LOD tehnike na određenim udaljenostima nestati. Priznajem, možda sam zaista malo pretjerao sa detaljima i možda nekome bude problem sa fps u igri ali vjerujte mi, ne mogu si pomoći

Topic starter Objavljeno : 3 kolovoza, 2009 09:40
zagi988
(@zagi988)
Reputable Member

Ufffffffff....da bar ja mogu tako izmodelirat...al josip je bolji od mene...hh...btw. fala na toj informaciji,sad cu znat kaj je LoD

Objavljeno : 2 prosinca, 2009 19:27
RSV
 RSV
(@rsvlado)
Član Admin

Preporučujem da se tema oko LOD-a nastavi ovdje, a ne u chat sobi. Dakle, evo ponavljam link1 i link2 gdje piše o osnovama LOD-a u RailWorksu.
Marko, na ovim linkovima iznad možeš pronaći i MAXScrip koji navodno pomaže oko izrade LOD-a, ali znaš već da ja ne koristim 3Dmax pa o tome ne mogu ništa reći. Također bih ti preporučio da LOD isprobaš na svojoj telefonskoj govornici, koja na žalost zbog nekoga razloga ne radi.

Topic starter Objavljeno : 3 srpnja, 2011 19:45
markoraice
(@markoraice)
Estimable Member

Uglavnom ja i drugar smo napravili 2 LOD-a,nadam se da to nece praviti neki problem.Takodje hijerarhija i pivot pointi su podeseni.Takodje bi zamolio Josipa da sledeci put napravi okrugle tockove a ne jajaste 😀

Objavljeno : 3 srpnja, 2011 20:39
markoraice
(@markoraice)
Estimable Member

Evo ovako,imam pitanje

U modelu kenedija 661/2061 smo uradili 2 nivoa LOD-a,jedan u drugom.Posto su to dva razlicita modela da li je potrebno da LOD 1 model bude odvojen od LOD 2 modela?

Objavljeno : 4 srpnja, 2011 17:24
RSV
 RSV
(@rsvlado)
Član Admin

Da, treba biti odvojen mada nemam pojma na koji način si dobio taj drugi LOD, oduzimanjem dijelova ili oduzimanjem poligona. Probaj uvesti u 3Dmax IGS Example loco iz Source foldera koji sam ti dao. 3DCanvas ima tu mogućnost ali ne znam ima li i 3Dmax. Ako uspiješ uvesti onda bi trebao vidjeti kako su riješeni LOD-ovi u njihovom modelu.

Topic starter Objavljeno : 4 srpnja, 2011 20:17
markoraice
(@markoraice)
Estimable Member

Hmmmm .....
U 3ds maxu imam opciju za exportovanje u IGS.Radi bez problema.Ali import IGS-a ..meni javlja Impropper file format...malixx?

Objavljeno : 5 srpnja, 2011 13:41
markoraice
(@markoraice)
Estimable Member

Da, treba biti odvojen mada nemam pojma na koji način si dobio taj drugi LOD, oduzimanjem dijelova ili oduzimanjem poligona.

Oduzimanjem delova,najvise na postolju,posto LOD 2 pocinje tek sa 30-40 metara,probao sam i veoma malo stvari se vidi.Tako da se u LOD-u 2 npr ne vide ni rukohvati

Objavljeno : 5 srpnja, 2011 14:13
Biscanin
(@biscanin)
Active Member

Mislim da za 3Dmodele u programima postoji ona statistika koliko poligona, ovog, onog, da li postoji neki brojčani limit koliko čega "smije" biti ili je to odokativno, "pazi da ne bude previše detalja"? Početni post zaista pokazuje veoma realnu sliku ali se vjerovatno ti detalji u igri baš i ne mogu iskoristiti, pa ne treba pretjerivati...

Objavljeno : 5 srpnja, 2015 04:33
RSV
 RSV
(@rsvlado)
Član Admin

...da li postoji neki brojčani limit koliko čega "smije" biti ili je to odokativno, "pazi da ne bude previše detalja"?

Kada se je 2009. godine pojavio Rail Simulator preporučivali su da za lokomotive broj poligona ne prelazi 20000, a za vagone 10000. To je ipak bilo prije 6 godina tako da je danas taj broj puno veći.

Topic starter Objavljeno : 5 srpnja, 2015 21:16